27 Mayıs 2020 Çarşamba

Checkpoint Charlie

Berlin ’in ikiye dağılındığı 1961-1990 seneleri arasında kentte üç geçiş noktası vardı. Bunlar Helmstedt "Alpha", Dreilinden "Bravo" ve Charlie ’dir. Amerikan ve Sovyet askerlerinin nöbet yakaladıkları geçiş noktası, yalnızca bağlaşık askerleri, büyükelçiler, yabancılar, Batı Almanya ’nın temsilcileri ve Doğu Almanya ’nın idareyicileri tarafından kullanılabiliyordu. Geçiş noktasından milletin geçiş yapması katı usullerle yasaklanıyordu.

Burası aynı zamanda Berlin ’de bağlaşıklar tarafından açılmış üçüncü hakimiyet noktasıdır. 1961 ’de açılan hakimiyet noktası Doğu Almanya ’dan kaçmaya çalışan onlarca insanın ne yazık ki makûs sonuçlanan hatırlarını taşımaktadır.
Şu an Berlin ’in en popüler sokaklarından olan Friedrichstraße ’de yer alan Checkpoint Charlie, özellikle soğuk savaşın olanca süratiyle sürdüğü senelerde, neredeyse üçüncü dünya savaşını başlayacağı yer olarak da öğrenilir. Amerika ve Sovyet birliklerinin cirit attığı ve çok yüksek bir gerginlikle geçen günlerde Checkpoint Charlie ’de tek bir kıvılcımın dünyanın pek çok ülkesini devirici bir tesir altına alacak savaşı başlatması muhtemeldi.

1961 senesinde Amerikalı ve Sovyet askerlerinin bütün 16 gün süresince karşılıklı teyakkuz haline bu noktada beklediği, gelecek bir ateş emrinin ülkeleri kaçınılmaz bir 3. Dünya Savaşına çekeceği gergin günler,  Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Kennedy ’nin Sovyet Lideri Nikita Khrushchev ile görüşüp uyuşmasıyla savaşa dönüşmeden son bulur. Checkpoint Charlie ’de bu günleri temsil etmesi emeliyle Amerikalı ve bir Sovyet askerinin fotoğrafları karşılıklı olarak hali hazırda asılı durmaktadır. Sanatçı Frank Thiel tarafından yapılan asker portreleri Checkpoint Charlie ’ye 1998 senesinde asılmıştır ve o günden beri de turistlerin en çok alaka gösterdiği, fotoğrafladığı noktalar halini almıştır. Amerikalı askerin ismi öğrenilirken Sovyet askerinin ki olduğu öğrenilmemekte ve bir hayli kaynakta adsız olarak geçmektedir.
Soğuk Savaş yarıyılının belleklerde kalan öteki görüntüleri de bu tarihi noktada kısmen sergilenmektedir. Buraya geldiğinizde nöbet yakalayan askerleri, bariyerleri ve geçişler için hazırlanmamış sinyal sistemini görebilir, o günlerde yaşamanın nasıl bir his olacağını az çok da olsa hayal edebilirsiniz.

Yalnızca sokaktaki geçiş noktasını görmekle kanaat etmeyip o yarıyılla alakalı daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız kesinlikle Haus am Checkpoint Charlie ’yi MauerMuseum – Duvar Müzesi ziyaret etmelisiniz.
Ziyaret Bilgileri: Her gün sarih olan müzeyi 09.00-22.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Bilet maliyeti ise erişkinler için 12.50 Euro, 7-18 yaş arası ise 6.50 Euro. Berlin Welcome Card sahipleri yüzde 25 indirimden faydalanabiliyor.
Adres: Friedrichstr. 43-45, 10969 Berlin
Yol Tanımı: U6 metro hattının Kochstr./Checkpoint Charlie durağında inerek erişim sağlayabilirsiniz. Ayrıca M29 ve N6 otobüsleriyle de erişebilirsiniz.
Yakın Yerler: BlackBox Cold War Museum, Trabi Museum
Yazıcı Arkadaşı Versiyon

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder