27 Mayıs 2020 Çarşamba

Kaunos Harabeleri ve Antik Kenti

Köyceğiz ilçesi hudutları içerisinde bulunan Kaunos Antik Şehri Antik Çağ ’da ticarî açıdan bölgenin en ehemmiyetli liman şehirlerinden biriyken zamanla bu özelliğini yitirmiştir. Kaunos Antik Şehri MÖ 4. asra kadar “Kbid” olarak öğrenilirken MÖ 6. asırda “Kaunos” ismiyle anılmaya başlanmıştır. Kaunos Antik Şehri ’nin en büyük özelliği kaya kabirlerine sahip olmasıdır. Kaya kabirleri MÖ 4. asırda yapılmış olup Roma Yarıyılı ’nde de kullanılmıştır. Kaunos Antik Şehri ’nin yeri 1842 senesinde İngiliz Arkeolog Hoskyn tarafından bulunmuştur. Şehirde kazı çalışmaları ilk olarak 1966 senesinde başlamıştır. Kaunos Antik Şehri ’nde görülebilecek yerler arasında kale, surlar, kent surları, kilise, tiyatro, agora, çeşme, tapınaklar, liman ve kabirlikler bulunmaktadır. Kaunos ’ta yapılan kazı çalışmaları neticesinde çok rakamda heykel, sikke, ziynet eşyaları ve figürler çıkarılmıştır. Kaunos Antik Şehri ’ne Dalyan ’dan kalkan tekne turları ve Dalyan Boğazı ’nda bulunan filikalarla erişim sağlanmaktadır. Tarihî yerlere meraklıysanız Kaunos Antik Şehri ’ni kesinlikle ziyaret etmenizi öneririz.
Kaunos Antik Şehri, Köyceğiz Gölü ’nün Akdeniz ’e uzanan kolu olan Dalyan Çayı ’nın sağında kalan Köyceğiz / Çandır Köyü hudutları içinde, bugünkü Dalyan Kasabası ’nın da karşı kısmında kalmaktadır.

Bölgenin doğusunda bulunan 100 kilometrekarelik Dalaman OvasıHorzum Deresi ’nin oluşturduğu Dalaman Çayı tarafından sulanmaktadır. Dalaman Çayı ’nın, daha öncekinden Dalyan Körfezi ’nden denize aktığı tanımlanmıştır ancak öğrenilen şudur ki çay getirdiği alüvyonlarla Köyceğiz Çanağı ’nın ehemmiyetli bir kısmını alüvyonlar ile doldurmuş ve Dalyan Deltası oluşmuştur. Antik yarıyılda ehemmiyetli bir liman şehri olan Kaunos Antik Şehri, Dalyan Deltası ’nın bu biçimde alüvyonlar ile dolarak oluşması sebebiyle günümüzde deniz kıyısından uzaklaşmıştır.

Kaunos Antik Şehri Hakkında Bilgi

Karya ve Likya bölgelerine komşu, antik bir mesken yeri olan Kaunos Antik Şehri hakkında bilgi vermeye devam ederken; şehrin Muğla ’da en çok ziyaret edilen ilk üç ören yeri arasındaki konumuna gözetiyor olduğunun da altını çizmek gerektiğini düşünüyoruz. Kaunos Antik Şehri kurulduğu yarıyıl ile ilerleyen yarıyıllarda bölgenin yukarıyada bahsettiğimiz biçimde geçirdiği fiziksel başkalaşımı, bu şehirde hayat alanı yaratmış tüm jenerasyonları etkilemiş ve bölgedeki tüm büyümeler üzerinde tesirli rol oynamıştır. İngiliz Bilim insanı Rd. Hoskyn, 1840 yılında, bölgeye yaptığı ziyaret sırasında bulduğu kitabeli bir bloğun üzerinde “Kaunos ulusu ve meclisi” ibaresi olduğunu fark etmiş ve buranın Kaunos Antik Şehri olduğunu kavramıştır.
Bu bulgunun ardından bölge muhtelif bilim insanları tarafından alaka görmüş ve 1966 yılından sonra da ilk kazılar başlamıştır ve hali hazırda devam etmektedir. Antik şehre varıldığında ilk dikkat sürükleyen viraneler kayalara oyulmuş kral kabirleridir ve sert kayalara büyük eforluklarla oyulan kabir odalarında, bir veya birden fazla kabir yeri ve sunaklar bulunmaktadır.
Ardından görebileceğimiz muhtelif tarihî yapıtlar ise akropol, tiyatro, Bazilika tipi kilise, Roma hamamı, çeşme, agora, stoa ve şehir içi yollarıtapınaklarliman ve kabirliktir. Bunun yanı gizeme günümüzde henüz çıkartılmamış toprak altındaki yapıtlar da düşünüldüğünde, antik şehrin ne derece büyük ve ehemmiyetli bir mesken alanı olduğu daha net bir biçimde anlaşılır.

Kaunos Hikâyesi

Şehrin kuruluşu ile alakalı muhtelif dedikodular olsa da bunlar içinde Kaunos hikâyesi diye öğrenilip, en çok anlatılanı sizlerle paylaşmak isteriz.
Karya Kralı Miletos ’un biri kız, değişiği erkek olan ikizleri doğduğunda erkek olana Kaunos, kız olana da Byblis isimleri verilir. Zaman içerisinde Byblis, erkek kardeşine âşık olmasına mani olamaz ve bu gizemi ortaya çıktığında; erkek kardeşi Kaunos çok hiddetlenip, yaşadığı yeri terk ederek, kendisi ile gitmeyi seçen milletiyle beraber Karya – Likya hududunda Kaunos Antik Şehri ’ni kurar. Yalanlanan kız kardeşin gözyaşlarının Dalyan kanallarını oluşturduğu ve kendini öldürdüğü de söylenti edilmektedir.

Kaunos Antik Şehri Nerededir

Kaunos Antik Şehri nerededir sualinin günümüzdeki cevabı; Köyceğiz Gölü ’nü Akdeniz ’e eriştiren Dalyan Çayı ’nın sağında, bugünkü Dalyan ’ın karşısında şeklindedir.

Kaunos Antik Şehri hangi şehrimizde diye düşündüğünüzü zannederek, Muğla şehrimizin ilçelerinden biri olan Köyceğiz ’in Çandır Köyü hudutları içindedir diye belirtelim hemen.

Kaunos Antik Şehrine Nasıl Gidilir?

Muğla ’ya takribî 80 kilometre mesafede bulunan Kaunos Antik Şehri erişim meseleyi çok olmayan bir ören yeridir. Hem Muğla güzergahından hem de Fethiye güzergahından bölgeye erişim muhtemeldir.
Dalyan ’ın hemen karşısındaki Çandır köyünün hudutlarında bulunan Kaunos Antik Şehri erişim için, Dalyan ’dan binebileceğiniz ve neredeyse tamamını hanımların kullandığı filikalar ile sevinçli bir seyahat yapma fırsatını da size sağlayacaktır. Natürel bu sevinçli yolculuk için öncelikle Dalyan ’a erişmeniz gerekmektedir.
Otomobil: Dalyan ’a erişmek için İzmir – Aydın otobanını takip ederek Aydın-Muğla Yolu iletişimine geçmeniz ve akabinde D400 başka bir deyişle Muğla Fethiye Yolu rotasını takip etkeniz gerekir. Köyceğiz Gölü ’nün çevresinden gezip Sultaniye üzerinden Dalyan ’a varabilirsiniz.
Otobüs: Fethiye tarafından Ortaca ’dan geçen toplu taşıma vasıtalarını kullanabilir, Muğla Ortaca ’dan da Kaunos Antik Şehri ören yerine ulaşabilirsiniz.
Uçak: Antik şehre en yakın havalimanı Dalaman ’dadır. Alandan bineceğiniz Marmaris vasıtaları sizi Dalyan ’a kadar getirecektir.

Kaunos Antik Şehri Giriş Fiyatı

Kaunos Antik Şehri giriş fiyatı Talebe: 10 TL
Kaunos Antik Şehri giriş fiyatı Sivil: 10 TL

Kaunos Antik Şehri Ziyarete Sarih Gün ve Saatler

Yaz Yarıyılı: 15 Nisan – 2 Ekim 09.00 – 20.00
Kış Yarıyılı: 3 Ekim – 14 Nisan 09.00 – 17.00
Bir sene süresince Müzekart+ ile hudutsuz ziyaret edebilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder