25 Mayıs 2020 Pazartesi

Nevski Bulvarı


Nevski Bulvarı, St. Petersburg ’un ana bulvarı ve Rusya ’nın en şöhretli sokaklarından biridir. St. Petersburg ’un ilk günlerinden beri var olan bu bulvar tarihinin ilk senelerinde Novgorod Antik Şehri ’ne giden yolun bir başlangıcıymış. Sokak ismini yolun doğu kısmının sonunda yer alan Alexander Nevsky Lavra abidesinden alır. Prens Aziz Alexander Nevski, 1703 senesinde St. Petersburg ’u kurduktan sonra bu bulvarı yaptırmış.
İlk senelerinde sokak Novogord ve Moskova ’ya giden bir bulvar olarak tasarlanmış. Fakat süratle hoş binalar dikilmeye başlanıp alanlarla ve köprülerle süslendikçe bulvar, hareketli ve süratle gelişen şehrin merkezi haline gelmiştir.
Sokak batıda bulunan Amirallik ’deri Moskova Tren İstasyonu ’na; güneyde Vosstaniya Alanı ’na doğru uzadıktan sonra Alexander Nevsky Lavra ’ya kadar uzanır. Yol süresince bedelli tarihi yapıları izleme ihtimali veren Nevski Bulvarı 4,5 kilometre süresince ırmağa doğru ilerler. Bulvarda bir tarafta büyük neoklasik Kazan Katedrali, değişik tarafta Dom Knigi Arkası Nouveau kitabevi manzaraları, 6 adet 18. Asırdan kalma kilise,18. Asırdan kalma büyük bir alışveriş merkezi, Rus Milli Kütüphanesi, Anichkov Köprüsü gibi tarihe kılavuzluk edecek bir hayli yapı bulunur.

Bulvar ehemmiyetli yazarların merceğinden kaçmamış, onların öykülerine mevzu olmuştur. Daha da aşırısı, edebiyatta kendini göstermiş ve bayağı yapıtlarda mevzu edilen bir bulvar olarak karşımıza çıkmıştır. Misalin Gogol, sokağın ateşli hayatını 1835 ’te yayınlanan ‘ ’Nevsky Prospect isimli hikayesinde tasvir etmiştir. Fyodor Dostoyevski Nevsky Prospekt ’i Kabahat ve Ceza ve Öbür gibi yapıtlarında civar olarak kullanmıştır. Rus Edebiyatı ’nın 19. Asırdan kalma Altın Çağı ’nın şöhretli yazarlarının sıkça uğradığı kafe–lokantalar Nevski Bulvarı ’nda hala ‘ ’Edebiyat Kafe ’ ’ olarak kullanılıyor.
Nevski Bulvarı tarihinin bir yarıyılında ad farklılığı da yaşamış. Erken Sovyet senelerinde bulvarın ismi Sovyet Sanatsal Teşkilatı ’nün gururuna ‘ ’Proletkult Sokağı ’ ’ olarak değiştirilmiş. Proletkult hareketinin sona ermesinden sonra bu defa Ekim Devrimi ’ne atıf olarak ‘ ’25 Ekim Bulvarı ’ ’ olarak değiştirilmiş fakat bu ad şehrin günlük dilinde kendini asla göstermemiş. Leningrad abluka etmesi sırasında da bulvar ana kahramanlardan biri olmuştur.

Abluka Etme sırasında bulvarın kuzey tarafındaki bazı duvarlarına ‘ ’Yurttaşlar, sokağın bu kısmı bombardıman sırasında en riskli olan yer! ’ ’ ihtarları kapsayan yazılar asılmış. 1962 ’de bu abide yine inşa edilmiş, günümüzde savaş abideyi sayılıyor ve sık sık abluka etme anmaları yapılıyor. Nevski Bulvarı ismi Leningrad abluka etmesinden sonra bir daha değişmemek üzere restore edildi ve o zamandan beri aynı kaldı. Bugün St. Petersburg ’un ana erişim damarlarından biri olma vazifeyi gören Nevski, kentin alışveriş ve gece yaşamının da büyük bir kısmına sahip.
Adres: Nevski Prospekt, Saint-Petersburg
Yol Tanımı: Otobüsle erişim için 181, 24, 3, 49 numaralı otobüsleri seçim etmelisiniz. Metroyu seçim edecekler 2 numaralı hattı kullanmalı. Aynı zamanda 5 numaralı troleybüsle de erişim olası.
Yakınındaki Yapılar: Kazan Katedrali, Beloselski-Belozersk Epilepsiyi, Stroganov Epilepsiyi, Gostini Dvor ve Rusya Milli Kütüphanesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder