29 Mayıs 2020 Cuma

Oxford Street

Londra'nın en popüler ve kalabalık yerlerinden birisidir Oxford Street. Günde vasati 500.000 bireyin bu sokaktan geçtiği düşünülmektedir. Marble Arch'tan başlayıp Park Lane'e kadar uzanan bu sokağın uzunluğu 1.9 kilometredir. 300'den fazla dükkanın bulunduğu sokak Londralılar'ın alışveriş noktasıdır ve dünyaca şanlı tam markaların bu sokakta mağazası bulunur.
Tüm popülerliğinin yanında Oxford Street Avrupa'nın en yoğun sokağı olarak kabul edilmektedir ve trafik yoğunluğu büyük bir problem haline gelmiştir.

Sokağın kökenlerı Roma İmparatorluğu yarıyılına kadar sabretmektedir. O yarıyıldan günümüze dek yoğun olarak kullanılan bir yol olarak gelmiştir. Orta Çağ'da Tyburn Yolu olarak adlandırılmıştır ve Newgate Hapishanesi'ne götürülen mahkumlar bu yoldan götürülmekteydi. 18. asırda yolun ismi Oxford Sokağı olarak değiştirilmiştir. Yol süresince yavaş yavaş evler yapılmaya başlamıştır ancak 19. asırda kadar seçkin kesimin seçim etmediği bir yer olmuştur.
19. asırda bir anda yol süresince mağazaların açılmasıyla süratli bir başkalaşım geçirmiştir ve o yarıyıldan itibaren özellikle lüks alışverişin merkezi olmuştur. 2. Dünya Savaşı'nda ağır zarar alan sokakla alakalı şanlı yazar George Orwell günlüğünde sokağın perişan ve boş halinden bahsetmiştir.

London College of Fashion gibi mektepler, Marks and Spencer ve Burberry gibi markaların mağazaları, The 100 Club gibi canlı müzik yapan mekanlar bu sokak üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca her sene noel zamanı ışıklarla süslenen sokakta ışıklarını açılışını şanlı adlar yapmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder