30 Mayıs 2020 Cumartesi

Halil Ür-Rahman Camii

Halil Ür-Rahman Camii Döşeme Camii Urfa şehrimizin ehemmiyetli yapıtları arasında yer almaktadır. Cami, Halil Ür-Rahman Gölü de denilen Balıklıgöl ’şöhret hemen yanında, güneybatı köşesinde bulunmaktadır. İsmi Halil Ür-Rahman Camii olsa da millet tarafından Döşeme Camisi diye de öğrenilmektedir.

Halil Ür-Rahman Camii Döşeme Cami Hakkında Bilgi

504 yılında İsa Peygamber ’in annesi Hz. Meryem ismine Rahip Urbisyus tarafından inşa ettirilen ve Meryem Ana Kilisesi olarak öğrenilen kilise, Abbasi Halifesi Me ’mun yarıyılında yapılan farklılıklar ile camiye dönüştürülmüştür.
1211 senesinde daha öncekinden kalma çan kulesi olduğu düşünülen minaresi onarılmış ve Kanuni Sultan Süleyman yarıyılında bina komple restore edilmiştir. 1800 ’lü senelerin başında ayrıntılı bir tadilat gören camiden, Evliya Çelebi ’nin Seyahatname isimli yapıtında Halil İbrahim Dergahı diye laf edilmektedir. Burada yer alan medrese, kabirlik ve göllerden oluşan külliyeyi temsil etmektedir.
Halil Ür-Rahman Cami doğu kapısında yer alan yazıtta “Peygamberlerin atası Halil-Ür Rahman ’ın makamı olan bu cami h 1225m 1810 tarihinde yapılmıştır” yazmaktadır. Buradan da anlaşıldığı üzere 1810 ’da bina büyük bir metamorfoz ve onarım süreci geçirmiştir.
Halil Ür Rahman Camii Ümraniye ve Halil Ür Rahman Camii Kudüs adında iki değişik camii daha bulunmaktadır. Zaman zaman karıştırılsa da Döşeme Camii diye de öğrenilen Halil Ür-Rahman Camii Şanlıurfa şehrimizde bulunmaktadır.

İbrahim Halil Teknesi

Döşeme Camii veya Makam Camii diye öğrenilen Halil-Ür Rahman Camii Evliya Çelebi ’nin yapıtında “İbrahim Halil Dergahı” olarak geçer. Şöyle yazılıdır; “Dergahın içinde bir kaynak vardır ki Nemrud Hz. İbrahim ’i atmak için yaktırdığı ateşin olduğu yerden çıkmıştır.” Suyun şifalı olduğundan ve yeteneklerinden bahsedilir.

Halil Ür-Rahman Ne Demek

Hz. İbrahim ’in anıldığı bir sıfat olan Halil-Ür Rahman ne demek diye soracak okuyucularımız için hemen deyimin anlamını açıklama edelim. Kaynaklarda ifade edildiği üzere, Allah Hz. İbrahim ’e “Arkadaşım” anlamına gelen “Halil ’im”diye emretmiş olduğu için kendisi Hâlilu ’r-Rahman olarak anılmaktadır.

Halil Ür-Rahman Kimdir

06Bu sıfatı dinlemiş ancak Halil Ür Rahman kimdir öğrenmeyen okuyucularımız olabilir. Allah ’tan başkasından takviye yalvarmayıp, yalnızca Allah ’a kulluk ve iman ettiği için Hz. İbrahim ’e Halil-ür Rahman denmektedir.

Halil Ür-Rahman Gölü

Urfa şehrimizin en turistik noktalarından biri olan Balıklıgöl, aynı zamanda Halil Ür Rahman Gölü diye de öğrenilmektedir.  Kent merkezinin güneybatı kısmında bulunan bu iki gölde yaşayan balıkların mukaddes olduğuna inanılır. İnanışa göre İbrahim Peygamberin, ateşe atıldığında düştüğü yer olan bu iki göl ve etrafındaki tarihi alan kentin en çok ziyaret alan yerlerindendir.

Halil Ür-Rahman Camii Döşeme Camii Erişim

Halil Ür-Rahman Camii Döşeme Camii erişim mevzusunda son derece basit bir mevkide yer alır. Şanlıurfa kentimizin merkezi bir noktasında bulunmaktadır. Son derece turistik bir yer olduğu için çok fazla ziyaretçi almaktadır. Kentin sırf bu bölgeyi görmek için gelen ziyaretçileri olmaktadır.
Cami,Şanlıurfa ’nın Eyyübiye ilçesinde bulunur ve kent merkezindeki Balıklı Göl ’şöhret hemen yanında yer almaktadır.
Otomobil:Cami ’ye vasıtanızla gitmek için kente girdikten sonra E 99 çevreyolundan Atatürk Bulvarı ve Sarayönü Sokağı üzerinden ilerleyerek, Balıklı Göl tabelalarını izlemek sureti ile ulaşabilirsiniz.
Otobüs:Toplu taşıma seçim faktörüz halinde her kentimizden Şanlıurfa ’ya yapılan şehirlerarası otobüs seferlerini kullanabilirsiniz. Kent İstanbul ’ a 1300 kilometre, İzmir ’e 1250 kilometre ve Ankara ’ya 850 kilometre mesafede bulunmaktadır. Şanlıurfa otogarından hareketle, caminin bulunduğu mevkiye toplu taşıma taşıtları ile ulaşabilirsiniz
Uçak: Şanlıurfa Havalimanı ’na bir hayli şehrimizden kumpaslı uçak seferleri yapılmaktadır. Rastgele bir işletmenin uçuşu ile kente indikten sonra, kent merkezine erişmek de oldukça basit olacaktır. Havalimanından Şanlıurfa merkeze olan 35 kmlik mesafeyi, toplu taşıma taşıtları, havaalanı servisleri ve taksi ile aşabilirsiniz.

Halil Ür-Rahman Camii Döşeme Camii Giriş Fiyatı

Halil Ür-Rahman Camii Döşeme Camii giriş fiyatı Talebe: Fiyatsız
Halil Ür-Rahman Camii Döşeme Camii giriş fiyatı Sivil: Fiyatsız


Halil Ür-Rahman Camii Döşeme Camii Ziyarete Sarih Gün ve Saatler

Yaz Yarıyılı 15 Nisan-2 Ekim: Gün boyu
Kış Yarıyılı 3 Ekim-14 Nisan: Gün boyu
Tatil Günü: Bulunmuyor

Halil Ür-Rahman Camii Döşeme Camii İletişim

Adres:Merkez, Balıklı Göl Cad. 63000 Eyyübiye / ŞANLIURFA
Telefon: Şanlıurfa Şehir Kültür ve Turizm Müdürlüğü 0 414 312 5332
Yazıcı Arkadaşı Versiyon

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder